Bovilis Rotavec Corona vet.
Innholdstoffer
ATC-kode
Dyrearter
Storfe (drektige kyr og kviger).
Indikasjoner
Til aktiv immunisering av drektige kyr og kviger for å øke mengden antistoff mot E. coli adhesiner F5 (K99) og F41, rotavirus og koronavirus. Når kalver fôres med kolostrum fra vaksinerte kyr i de første 2 – 4 leveukene, er det vist at disse antistoffene:
- reduserer alvorlighetsgraden av diaré forårsaket av E. coli F5 (K99) og F41
- reduserer forekomsten av diaré forårsaket av rotavirus
- reduserer virusutskillelse fra kalver infisert med rotavirus eller koronavirus
Immunitet er vist fra: passiv beskyttelse mot alle virkestoffene vil starte straks etter fôring med kolostrum.
Varighet av immunitet: hos kalver som fôres med kolostrum fra kolostrumbank vil beskyttelsen vare så lenge det fôres med kolostrum. Hos kalver som dier naturlig vil beskyttelsen mot rotavirus vare i minst 7 dager, og mot koronavirus i minst 14 dager.
Dosering og tilførselvei
Intramuskulær bruk.
Rist godt før bruk. Sprøyter og kanyler skal steriliseres før bruk, og injeksjonen skal skje på en ren og tørr hudflate, for å redusere risikoen for kontaminering.
Det må tas strenge forhåndsregler for å unngå kontaminering av vaksinen. Bruk av multidose sprøyte er anbefalt for å unngå unødige anbrudd av proppen. Etter første anbrudd av et hetteglass kan det brukes en gang til i løpet av de neste 28 dagene, og så kastes straks etterpå.
Administrasjon:
Administrer en enkelt dose på 2 ml per dyr. Anbefalt injeksjonssted er på siden av halsen.
En enkelt injeksjon skal gis ved hver drektighet mellom 12 og 3 uker før forventet kalving.
Kolostrumfôring:
Beskyttelse av kalvene oppnås kun dersom det fysisk er antistoffer fra kolostrum (fra vaksinerte kyr) tilstede i tarmen de første 2 – 3 ukene av kalvenes liv, inntil kalvene selv utvikler immunitet. For å få maksimalt ut av vaksinasjonen er det derfor avgjørende at kalvene får tilgang til tilstrekkelig med kolostrum i denne perioden. Alle kalvene må motta tilstrekkelig med kolostrum fra mor innen 6 timer etter fødsel. Diende kalver vil fortsette å få antistoffer fra kolostrum så lenge de dier vaksinerte kyr.
I melkekyrbesetninger bør kolostrum/melk fra de første 6 – 8 melkingene fra vaksinerte kyr blandes. Kolostrum kan oppbevares under 20 °C, men bør brukes så snart som mulig da immunoglobulinnivået faller med opptil 50 % etter 28 dager. Hvis mulig, anbefales oppbevaring ved 4 °C. Kalvene fôres med 2,5 til 3,5 liter per dag (iht. kroppsvekt) av kolostrumbanken i løpet av de første 2 leveukene.
Optimalt resultat oppnås dersom vaksinasjonsprosedyren innføres for hele besetningen. Dette vil føre til at kalvenes infeksjonsnivå og påfølgende virusutskillelse holdes på et minimum, og dermed at det totale smittepresset i besetningen holdes på et minimum.
Bivirkninger
En myk hevelse, opptil 1 cm, kunne svært vanlig observeres på injeksjonsstedet i sikkerhets og kliniske studier. Disse hevelsene forsvinner vanligvis innen 14 – 21 dager.
Hypersensitivitetsreaksjoner er observert i svært sjeldne tilfeller i spontane bivirkningsrapporter. I slike tilfeller må det straks gis passende behandling, for eksempel adrenalin.
Frekvensen av bivirkninger angis etter følgende kriterier:
- Svært vanlige (flere enn 1 av 10 behandlede dyr får bivirkning(er))
- Vanlige (flere enn 1 men færre enn 10 av 100 behandlede dyr)
- Mindre vanlige (flere enn 1 men færre enn 10 av 1000 behandlede dyr)
- Sjeldne (flere enn 1 men færre enn 10 av 10 000 behandlede dyr)
- Svært sjeldne (færre enn 1 av 10 000 behandlede dyr, inkludert isolerte rapporter).
PRIS | Kun for registrerte fagfolk. Opprett en gratis profil for tilgang til alle funksjoner.. Logg inn |
---|---|
VNR | 480089 |
EAN | 8713184229168 |