Phenoleptil
Innholdstoffer
ATC-kode
Dyrearter
Hund.
Indikasjoner
Forebygging av anfall som følge av generalisert epilepsi hos hund.
Dosering og tilførselvei
Tilførselsvei
Til oral bruk.
Dosering
Den anbefalte startdosen er 2,5 mg fenobarbital per kg kroppsvekt to ganger daglig. Delestreken på den ene siden av tabletten gjør at tabletten kan deles i to (hver del inneholder 50 mg fenobarbital) eller i fire (hver del inneholder 25 mg fenobarbital) like deler.
Tablettene må gis til samme tid hver dag for å oppnå vellykket behandling.
For nøyaktig dosering bør hunder under 10 kg starte behandling med Phenoleptil 12,5 mg eller 25 mg tabletter.
Den nødvendige doseringen vil til en viss grad variere mellom individer og medsykdommens natur og alvorlighetsgrad.
Eventuell justering av denne doseringen utføres på bakgrunn av klinisk effekt, blodverdier og forekomst av bivirkninger. Se også under pkt. 4.5i).
Serumkonsentrasjonen av fenobarbital skal måles etter at stabilt nivå er oppnådd. Blodprøvene bør tas på samme tidspunkt i forhold til dosering og slik at plasmakonsentrasjonen av fenobarbital fortrinnsvis måles ved laveste nivå, det vil si kort tid før neste dose med fenobarbital skal gis. Serumkonsentrasjonen av fenobarbital bør ligge mellom 15 og 40 mikrog/ml. Hvis serumkonsentrasjonen av fenobarbital er lavere enn 15 mikrog/ml eller anfallene ikke er under kontroll, kan dosen økes med 20 % om gangen med påfølgende overvåkning av fenobarbital konsentrasjonen i serum, opp til en maksimal serumkonsentrasjon på 45 mikrog/ml. De optimale dosene kan variere betydelig (alt fra 1 mg til 15 mg per kg kroppsvekt to ganger daglig) ettersom variasjonene i utskillelse av og følsomhet overfor fenobarbital er forskjellig for hver pasient. Hvis anfallene ikke er under tilfredsstillende kontroll og den maksimale serumkonsentrasjonen er ca. 40 mikrog/ml, bør diagnosen revurderes og/eller et annet antiepileptikum (f.eks. bromider) legges til behandlingsprotokollen.
For pasienter med stabil epilepsi anbefales det ikke å bytte fra andre fenobarbitalformuleringer til Phenoleptil tabletter. Hvis dette likevel ikke er til å unngå, må det tas ekstra forholdsregler. Det anbefales å etablere et doseringsregime for den nye formuleringen som i størst mulig grad korresponderer med det som ble benyttet med den forrige formuleringen. Valg av doseringsregime må også sees i relasjon til oppnådd fenobarbitalkonsentrasjon i plasma. Følg stabiliseringsprotokoller for oppstart av behandling. Se også under pkt. 4.5i).
Bivirkninger
Ved oppstart av behandlingen kan ustøhet, søvnighet, letargi og svimmelhet forekomme svært sjelden. Disse bivirkningene er vanligvis forbigående og forsvinner hos de fleste, men ikke alle, pasientene ved fortsatt medisinering.
Noen dyr kan svært sjelden vise tegn til hypereksitabilitet, særlig like etter oppstart av behandlingen.
Hypereksitabiliteten skyldes ikke overdosering, og en dosereduksjon er derfor ikke nødvendig.
Polyuri, polydipsi og polyfagi kan svært sjelden forekomme ved gjennomsnittlige eller høye serumkonsentrasjoner av fenobarbital. Disse bivirkningene kan reduseres ved å begrense inntak av både mat og vann.
Symptomer som sedasjon og ustøhet blir ofte markante (forekommer svært sjelden) ved serumkonsentrasjoner i øvre del av det terapeutiske intervallet.
Høye plasmakonsentrasjoner kan medføre levertoksisitet (svært sjelden).
Fenobarbital kan ha skadelig innvirkning på stamceller fra beinmarg. Følgene er immuntoksisk pancytopeni og/eller nøytropeni (svært sjelden). Disse reaksjonene forsvinner etter avsluttet behandling.
Behandling av hunder med fenobarbital kan føre til lavere serumnivåer av TT4 eller FT4, men dette er ikke nødvendigvis en indikasjon på hypotyreose (lavt stoffskifte). Substitusjonsbehandling med tyroideahormoner skal kun påbegynnes hvis det er kliniske tegn til sykdommen. Ved alvorlige bivirkninger bør dosen som gis reduseres.
Frekvensen av bivirkninger angis etter følgende kriterier:
- Svært vanlige (flere enn 1 av 10 behandlede dyr får bivirkning(er))
- Vanlige (flere enn 1 men færre enn 10 av 100 behandlede dyr)
- Mindre vanlige (flere enn 1 men færre enn 10 av 1000 behandlede dyr)
- Sjeldne (flere enn 1 men færre enn 10 av 10 000 behandlede dyr)
- Svært sjeldne (færre enn 1 av 10 000 behandlede dyr, inkludert isolerte rapporter)
PRIS | Kun for registrerte fagfolk. Opprett en gratis profil for tilgang til alle funksjoner.. Logg inn |
---|---|
VNR | 436440 |
EAN | 3858888795474 |